Abstrakt maleri i stærke og glade farver

Farverige abstrakte malerier pirrer fantasien

Abstrakte billeder stimulerer vores hjerner. Vi får mulighed for at tolke og sætte dele sammen til helheder. Når du sætter detaljerne sammen til helheder, skaber du din egen mening. Du kan opleve, at tolkningen kan skifte alt efter din stemning og lyset. Det kan ofte skabe nye meninger eller motiver i maleriet.

Abstrakte malerier i farver til hjemmet

Farver i hjemmet er vigtigt, da farver er med til at skabe stemning. Det skyldes, at abstrakte motiver giver os associationer og bringer minder frem. På den måde kan farver skabe energi og glæde. Mine abstrakte malerier er varme farveharmonier med kraftfulde og komplementære farver  Røde nuancer kombineres med klare grønne farvestrøg, blå harmonier med glade farver af gult og orange. Det giver et dynamisk og energifyldt maleri.

Få et smukt abstrakt kunstværk fyldt med glæde

Se mere her

Hvad er abstrakt kunst?

Abstrakt kunst er mere eller mindre nonfigurativt, hvilket betyder, at det abstrakte maleri ikke forstiller former og figurer vi umiddelbart genkender, men iagttageren må bruge sin forestillingsevne for at give maleriet mening. Jeg synes selv, at den abstrakte kunst dermed kan noget særligt. Den sætter gang i fantasien, den pirrer vores nysgerrighed – og appellerer til vores sanser. Men i og med, at budskabet ikke er entydigt, er abstrakt kunst også et godt diskussionsemne. Det kan provokere, hvilket indimellem også har været meningen.

Abstrakt maleri inspireret af en vandretur i solskin

Abstrakt kunst pirrer og provokerer

Således er abstrakt kunst opstået som en provokation mod det bestående, da kunstnere i begyndelsen af det 20. århundrede begyndte at forvrænge eller abstrahere fra detaljer i virkeligheden. Det betyder dog ikke, at maleriet, har været eller er meningsløst for maleren. Når jeg maler abstrakt, er mit maleri først færdigt, når jeg selv kan se noget i det. Måske ikke noget konkret – det kan være en stemning, en følelse, et symbol, en handling eller måske bare, en smuk komposition, som giver mig mening. Således lader abstrakt kunst former og farver træde frem i stedet for at efterligne noget bestemt,og samtidig kan maleriet stadig knyttes til betydninger og forestillinger på det mere abstrakte plan med hver enkelt iagttagers synspunkter og fantasi.

Vi behøver således ikke være enige om, hvad et specifikt kunstværk forestiller. Men kan bruge et abstrakt maleri i hjemmet til at gå på opdagelse, se nye ting – og diskutere det med andre.

Rødt abstrakt maleri med titlen Drømmen om krælighed

Hvornår startede det abstrakte maleri?

Man betegner almindeligvis Wassily Kandinsky som ophavsmand til den abstrakte kunst. Han malede sit første abstrakte maleri i 1910. Her var motiver og kompositioner blevet frigjort fra virkeligheden og i stedet blev det tolket og erstattet af farver og linjer. Det var overvejende en spontan, ekspressiv og fabulerende tendens. Senere har det abstrakte maleri udviklede sig i mange retninger.

COBRA-kunsterne

En af retningerne, som jeg også selv er inspireret af, er bl.a. det mere emotionelt og intuitivt udtryk som bl.a. COBRA kunstnernes tog til sig. Jeg har selv arbejdet med masker og samlet masker fra hele verdenen – det inspirerende også COBRA-kunstnerne. Jeg tror, at man kan se den inspiration i mine portrætter.

Portræt i den blå time

En COBRA-kunstner som bl.a. Carl-Henning Petersen dyrkede rytme, flader, punkter, linjer og farver. Jeg synes, at hans malerier til tider kan gå ligheder med musik. Og det kan være en tilgang til at forstå et abstrakt maleri – og se på det som musik – og overveje, hvilken type musik, der ligger bag dets rytme, farve og komposition. Dette maleri Mig og min hund er inspireret af Carl-Henning Petersen – både hvad gælder farvevalg, den lidt naive nærmest som en børnetegning og de geometriske felter.

Abstrakt maleri cobra inspiration

Abstrakt kunst med runde og bløde former

En retning, hvor man dyrker det mere organiske formsprog kan ses i Henry Moores smukke runde skulpturer. Hans arbejde viser naturinspirerede elementer. Han er også en inspirationskilde for mig, hvor jeg har taget de organiske strukturer til mig og tegner i runde og bløde former.

Abstrakt maleri med runde og bløde former

Ideer til at tale om et abstrakt maleri

  • Se på billedet om du kan genkende noget eller om der er elementer du kender i værket?

  • Former? Hvad fortæller farverne? Er der øjne eller en historie?

  • Hvilken stemning og følelser vækker maleriet?