Malerier af dyr fx kat, elefant, hund, tiger, ulv og drage

Abstrakte og farverige elefanter, katte, hunde, tiger og løver

Jeg maler dyr i mange farver og prøver at fange deres forskellige udtryk og bevægelser på en lidt abstrakt måde, så dyret kan genkendes, men alligevel kan maleriet forestille så meget andet. Jeg beslutter mig ikke for at male et bestemt dyr – dyret dukker af sig selv op på lærredet, måske ikke synligt for alle, hvilket heller ikke er meningen. Meningen er, at give udtryk for en stemning, en følelse – et udtryk – og her hjælper dyremotiver, da de kan tolkes på mange måder. Således kan maleriet med dyremotiver forstås symbolsk og er en måde at lade dyrene komme til orde.

Jeg maler dyrets personlighed på billedet

Selv synes jeg, at forskellige dyrearter har forskellig personlighed – og at vi ofte kan genkende nogle af trækkene i os selv. Vi kan tænke, at hunde er nysgerrige og pålidelige, katten er smidig og snarrådig, elefanten har styrke og klogskab – eller alle mulige andre karaktertræk, som vi hver især tillægger dyret. Det er noget af det, jeg gerne vil fange og give liv i mine dyremotiver.

Maleriet med magiske dyremotiver 

Jeg ønsker at fange vilde dyr og vores husdyrs naturlighed. De agerer ud fra deres instinkt – og det er den umiddelbarhed, der er interessant af male, da den kan udstråle noget, vi har glemt. Mine dyremalerier vil derfor huske os på, at vi skal bevare naturens væsen. jeg har ikke på forhånd bestemt, at jeg vil male et bestemt dyremotiv, det opstår i processen og får sit helt eget magiske udtryk.

Malerier og totemdyr

Nogle har et kraft- eller totemdyr, som siger dem noget helt specielt. Selv er jeg meget optaget af alle slags kattedyr. Jeg har malet flere tigre og løver, jeg holder af deres smidighed og at de kan beskytte sig selv.

Min veninde har elefanten – hun har over 100 elefanter og jeg har også malet en elefant til hende. Min mand må have hunden. Han bliver i alt fald meget glad for malerier, som han kan se sine hunde i.

Historien bag malerier af dyr

Dyremalerier er, hvor dyr udgør en stor del af motivet. Malerier af dyr er nogle af de ældste malerier vi kender. Nye undersøgelser i en grotte på Borneo har afsløret et hulemaleri, der er 40-50.000 år gammel. Det menes pt. at være den ældste, ikke-abstrakte afbildning. Maleriet forestiller en okse og har sikkert et helt naturalistisk udgangspunkt.

Dyremotiver har derfor en meget lang historie og både i antikken og middelalderen spillede både fabeldyr og dyr en betydelig rolle. Det kunne være som selvstændige billeder, som ornament på lertøj eller lignende eller i en symbolsk betydning.

Malerier af heste har hentet inspiration fra renæssancemalerne

I renæssancen udførte Leonario Da Vinci dissektion af hestelig, for at blive klogere på hestens anatomi. Noget han bl.a. havde tænkt at benytte i det store vægmaleri: Slaget ved Angbiari. Maleriet blev dog aldrig til noget. Men de detaljerede tegninger af hestens anatomi er bevaret.

Også Albrecht Dürer var en af renæssancetidens store malere. Han har en skøn tegning af et næsehorn, der på samme tid viser muskler – men bibeholder de kraftige panser, der er på næsehornet. Han malede også andre dyr – bl.a. løver og ugler – og det er virkelig meget smukke billeder af dyr.

To andre malere, som har givet mig inspiration til mine mere eller mindre abstrakte malerier af dyremotiver er Edgar Degas og Franz Marc. Degas har lavet nogle dejlige frigjorte tegninger af galopheste, der udstråler rigtig meget fart og bevægelse. I en klasse for sig står Marc. Hans ekspressionistiske billeder af blå eller gule heste, røde ulve er med deres skønne runde former vildt flotte. Han har også lavet billeder af tigre, katte, aber og som nævnt ulve. Her ser du hvordan jeg fx er blevet inspireret af ham i dette maleri, som i mine tanker forestiller en rød ulveflok.

Uffe Christoffersen, som er en dansk maler, der har malet ekspressionistiske tigre i skønne vilde farver. Ham er jeg også fascineret af. Han fik mig til at begynde med at male kattedyr, malerier af tiger, løver og katte.

Næsehornsmalerier

Men det er næsehornet, jeg har malet flest malerier af. Ud over Albrech Dürer har jeg ikke noget forbillede ift. malerier af næsehorn. Selv om jeg har ledt efter andre næsehornsmalere, så er der få af dem fx i forhold til elefantmalere. Således synes jeg, at malerier af næsehorn er et særkende for mig som kunstner, hvor jeg giver dem et abstrakt touch – og maler dem både røde, gule, orange, blå og grønne. Og hvert eneste af mine næsehornsmalerier er unikt ift. de andre. Det betyder også at jeg giver dem vidt forskellige former og farver – ja jeg giver dem endda navne, fordi jeg i skabelsesprocessen bliver så nært knyttet til hvert enkelt næsehorn, også selvom det ender med at blive ganske abstrakt.

Du kan gå ind på min side og se nogle af mine mange malerier af forskellige næsehorn.