Sportsmalerier med dynamik og høj puls

Sportsmalerier fanger mennesker i bevægelser

Mine sportsmalerier er opstået ud fra lysten til at fange mennesker i bevægelse – og illustrere den dynamik og æstetik, der er i forskellige sportsgrene. Udgangspunktet er som hovedregel de sportsgrene, som jeg selv, mine børn eller min mand holder af.

Lang tradition for at male malerier af sport

Malerier af sport går lang tilbage i tiden. I Mesopotamien er der afbildet jagtscener 6500 f. kr. og for over 5000 år siden fremstillede de billeder – ofte på keramik af fx bowling, brydning og backgammon – for at nævne sportsgrene, der stadig dyrkes. Mayaerne i Mexico udsmykkede væggene med relieffer af deres hellige boldspil lang tid før vi i Danmark tænkte på at udtrykke os kunstnerisk.

Malerier af kroppen i bevægelse

I antikken var skulpturer og udsmykning af atleter meget populære. Af de hyppigst afbillede er Diskoskasteren, hvor vi tydeligt kan se fascinationen af den perfekte krop i bevægelse. Siden 776 f. kr. sendte man hver fjerde år i datidens Grækenland unge drenge til helligdommen Olympia. Og selvfølgelig malede man de sportsdyrkende eller man lavede dem som skulpturer, hvilket vi har god mulighed for at studere på Glyptoteket.

Da jeg er fascineret af at male menneskekroppen i bevægelse holder jeg af at studere disse smukke skulpturer. Dog går jeg også altid lige forbi salen med Degas skulpturer. Han var en impressionistisk maler og udførte desuden disse meget fantastiske bronzeskulpturer af balletdansere. Jeg nyder at hente inspiration fra hans kvindelige dansere ved at studere deres bevægelser og former. Netop som impressionisterne – forsøger han at fange øjeblikket i et glimt.

Maleri af balletdanser

Malerier af dansere – ballet, tango, swingdans

Mit mest yndede motiv er af folk, der danser. Jeg elsker selv at danse – og har gået til flere forskellige dansearter. Jitterbug, tango, ballet, swing, breakdance. Jeg nyder at bevæge mig til musik – og det er musikken og bevægelserne jeg gerne vil have frem i mine malerier. Hele den kropslige oplevelse når bevægelse, musik og dansepartneren indgår i en symbiose af vægtløs sanselighed.

Maleri af danser i farverig maleri

En af vores danske kunstmaler Hans Voig Steffensen skal nævnes i denne sammenhæng, da han også har så mange smukke og farverige malerier af dansere bl.a. ballet og tango. Han maler positivt, poetisk og fyldt med bevægelse – og farver. Man kan sige, at han er en blanding af fauvist og ekspressionist, noget jeg også vil betegne mig selv som. 

Malerier af cyklister

Vil man maler med bevægelser er det inspirerende at se futuristernes malerier. De har netop  bevægelsen i centrum – og viser fart og dynamik. Noget jeg også gerne vil i mine malerier. Italieneren Umberto Boccioni har lavet nogle meget dynamiske malerier af sport – bl.a. af cykling. Der er så meget bevægelse i tegningen af cyklisten næsten forsvinder. Man kan kalde det et abstrakt maleri af en cyklist. Denne fart og dynamik har jeg også forsøgt at få ind i mine malerier af cykelsport og cyklister.  

Maleri af montainbiker i det grønne

Jeg har flere forskellige cykelmalerier – både fra landevejens racercykel hvor glæden ved at komme over de stejleste bakker og de nærmest svimlende hurtige nedkørsler kan mærkes helt ind i knoglemarven til skovens mudrede stier på mountainbiken, hvor koncentrationen hele tiden skal optimalt skærpet. Jeg har faktisk 4 cykler selv, så sig ikke, at kvinder ikke kan lide udstyr. Jeg synes, at mine cykler giver mig en fantastisk frihed – og nyder at få vinden i håret (selv med cykelhjelmen) og masser af fart. Jeg deltager ikke i organiserede cykelløb, selvom jeg nyder at ligge på hjul eller selv trække læsset i fronten af feltet.

Flotte farverige, dynamiske sportsmalerier

En af de mere nutidige kunstnere, der har gjort noget særligt for malerier af forskellige sportsgrene er efter min mening LeRoy Neiman. Han har flotte, farverige og dynamiske malerier af mange forskellige sportsgrene bl.a. tennis, cykling, ski, golf, baseball oma. Første gang jeg så ham i New York, da jeg var ung, købte jeg en plakat af et race i sejlsport – og plakaten hang i mit hjem i rigtig mange år fyldt med fart, farver og bølgesprøjt.

Malerier af skiløbere

Skiløb har en dejlig rytmisk bevægelse og masser af frisk luft. Her er det både naturoplevelserne med den storslåede natur – og de rytmiske bevægelser ned ad blå, røde og sorte pister. Man er udenfor hele dagen og er man heldig kan man indimellem spise sin frokost i dejligt klart solskin (kejservetter). Efter en lang dag på ski er det pragtfuldt at slappe af i de ømme muskler med en gang afterski og derefter en dejlig middag - inden det hele starter forfra dagen efter med den første afgang i skiliften.

Maleri af skiløber på vej ned af pisten i høj fart

Malerier af tennis

Tennis er min mands sportsgren sammen med cykling, og her forsøger jeg at få fastholdt øjeblikket hvor koncentration, teknik og kraft går op i en højere enhed med enten en perfekt for- eller baghånd op langs linien.